Biografi

2002

Efter 2002 års turné som session/live-keyboardist åt Deathstars och flera år av maskin/synt-baserad musik med Twoface – tidigare också bl.a. Nosferatu, Third Stone From The Sun, Sarcastic, session-gitarrist i Dissection, Ophtalamia – bestämde sig Mattias “Mäbe” Johansson att prova på något nytt. Mer rak rock med klassisk sättning och texter på svenska blev det.

2003

Ett år senare, i början på sommaren 2003 tillfrågades Mäbe att göra nåt på en lokal spelning i Strömstad. Några telefonsamtal senare och ett nytt band växte fram.

2004

I februari 2004 ägde första inspelningen rum. Tre låtar sattes på tape i Studio Sonics (Trollhättan) med Jonas Beijer (Nme Within) bakom spakarna.

Mäbe medverkade på samlingen ‘Pop & Rock Edition Vol. 2’ med låten “Svart ny dag” som släpps av Revlover-NLP Records och med låten “Sånt du ville se” på ‘Äggröran 6 – Sveriges fetaste punksamling!’ som släpps av Eggtapes & Records.

2005

2005 började med en spelning på hemmaplan redan på nyårsdagen på Restaurang The Cod, för att följas upp med att framföra en låt inför ett fullsatt Strömstad Gymnasie på en lokal gala i slutet på januari. Första februari spelade Mäbe in en akustisk låt vid namn “Nånting du ger”. Jonas Beijer producerade och spelade gitarr och keyboards.

2006

Sista helgen i januari spelas sex låtar in i Sudio Sonics återigen med Jonas Beijer. Fyra av låtarna görs klara för mix till att börja med.

2007

Mäbe väljer att spela in en fullängdare hos Jonas Beijer. Inspelningarna pågår i Studio Sonics och Salong Ottilia i Trollhättan från och till från början av året till i mars. I april mixar Robert Laghi i Oral Majority. 14 låtar spelas in till plattan samt två låtar till hyllningsplattan ‘Du Är Min Pistol – En Hyllning till Thåström’ som sätts ihop av Thåströmsällskapet inför Joakim Thåströms 50-års dag.

2008

Mäbe håller sig mest sysslesatta med att spela live.

2009

Efter erbjudande av hjälp från distributionsbolaget Sound Pollution bestämmer sig Mäbe för att starta egna skivbolaget Twofaced Production för att ge ut debutplattan ‘Söker lögner får sanning till svar’. Senhöst och vinter ägnas mest åt att göra klart skivan för release.

2010

I januari spelar Mäbe på IFPIs presentation av kommande svenska skivor för press och bransch på Kulturhuset/KlaraBiografen i Stockholm.

6 februari är det premiär för singeln “Alla hjärtans dag” på Sveriges Radio P3 och en vecka senare den 14 februari släpps singeln digitalt.

Albumet ‘Söker lögner får sanning till svar’ släpps 16 april av Twofaced Production/Sound Pollution. Skivan innehåller tolv låtar som är inspelade 2007. Producerad av Jonas Beijer, mixad av Roberto Laghi och mastrad av Tomas Ferngren. Detta firas med att spela två spelningar på Pub Anchor i Stockholm samt deltagande i tre skivaffärer på Record Store Day i Stockholmsområdet.

Mäbe gick direkt in på plats 42 över mest sålda album på Sverigetopplistan (v. 16).
Andra singeln “Väntrum” hade release 23 april och hade premiär på Sveriges Radio P3 lördagen 1 maj.
En tredje singel – “Bortom alla förbud” – släpps 17 september med tillhörande video (Regi: Michael Skärström) och börjar genast spelas på bl.a. P3 Rockster. Singeln innehåller dessutom exklusiva och tidigare outgivna låten “Sånt du ville se”.

2011

Den 22 oktober gick bandet in i Athletic Sound Studio i Halden (No) tillsammans med producent/tekniker Kai Anderssen (Madrugada, Motorpsycho, CC Cowboys mf.l.) för att påbörja inspelningen av uppföljaren till debutskivan. Tio låtar spelas in där för att sedan fortsätta med sångpålägg hos Jonas Beijer i Salong Ottilia i Trollhättan under resten av året.

2012

Andra plattan ‘Nångång, nånstans’ släpps och förgås av singeln/videon “Dit bara stjärnorna ser”. Trummisen Kalle Karlsson hoppar av för att koncentrera sig på sina andra band. Jonas Beijer fyller platsen för några spelningar. Inspelningar påbörjas under sommaren/hösten av fyra nya digitala singlar med Jonas Beijer som producent. P.g.a. av andra åtaganden kan inte Jonas fortsätta som livetrummis.

2013

Mäbe släpper fyra digitala singlar under våren med start i slutet av februari med singeln/videon “Innan sanden”, som följs av “Långagärde Sund” i mars, “Kvar ännu” i april och “Himlens alla droppar” i maj. Några spelningar görs. När sista singeln släpps påbörjar Mäbe och Jonas Beijer arbetet med en tredje fulllängdare.

2014

I juni släpps en hyllningsskiva till Kosteröarna, “Väster om Strömstad”, där Mäbes låt “Långagärde Sund” ingår. Andra medverkande artister/band på skivan är bl.a. Petter, Eldkvarn och Totta Näslund. Under sommaren spelas några konserter både med fullt band och akustiskt. I oktober släpps Mäbes tredje album ‘Mot ingenstans och överallt’ och förgås i augusti av en singel/video.